Stránky

utorok 31. augusta 2010

Úspešnejšie rozhodnutia? Stačí 30 minút!

 Už 30-minútový kardio tréning môže mať pozitívny efekt na náš pracovný deň.

Vďaka kardio tréningu sa nám do mozgu vyplavujú chemikálie, ktoré podporujú pamäť, riešenie problémov a umožňujú nám jasnú myseľ pri rozhodovaní. Štúdia v magazíne International Journal of Workplace Health Management potvrdila, že ľudia, ktorí počas pracovného dňa trénovali, boli o 23% produktívnejší. Stačí 30 minút na bežiacom páse alebo stacionárnom bicykli a náš mozog pôjde nasledujúcu hodinu na plné obrátky. Nehovoriac o lepšej nálade, vyrovnanosti a rozhode potešia aj spálené kalórie.


Chemický koktejl priamo do mozgu

Tréningom srdca zároveň trénujeme aj svoj mozog, hovorí klinický psychológ Thomas Crook. Princíp je jednoduchý – pri zvýšenej námahe začne srdce pumpovať viac krvi, ktorá do mozgu dopraví vyššie dávky kyslíka a glukózy.

Každý pohyb svalu vysiela zároveň do mozgu hormóny, ktoré sa zmiešajú s chemikáliou BDNF (Brain-derived neurotrohic factor), faktorom, ktorý podporuje rast neurónov a tvorbu synaptických spojení medzi nimi. Bez neho náš mozog nie je schopný prijať nové informácie, uchovávať ich. BDNF zároveň ovplyvňuje nálady.

Aj polhodinovým kardio tréningom si v mozgu namiešame kvalitný hormonálny koktejl. Do mozgu sa vyplaví serotonín (na dobrú náladu), dopamín (na zvýšenie pozornosti a lepšiu pamäť) a noradrenalín (vybičuje vašu pozornosť, motiváciu aj reakcie).

Cvičenie je pre náš organizmus pozitívnym druhom stresu, vďaka ktorému dokážeme lepšie zvládať ten horší stres, spôsobený pracovnými úlohami alebo nečakanými situáciami, ktoré musíme riešiť. Potenie sa vo fitnescentre pre nás zároveň znamená lepšiu náladu a odolnosť voči stresu.

„Cvičenie zlepšuje pozornosť, pamäť, presnosť a rýchlosť spracovania nových informácii. To všetko vám pomôže, lepšie sa rozhodovať,“ hovorí profesor kineziológie a verejného zdravia Charles H. Hillman z University of Illinois. Polovica úspechu je zapamätať si, čím všetkým nás šéf ráno poveril. A druhá, rozhodnúť sa rýchlo a správne. Všetky lákavé výhody pravidelného kardio tréningu nám môže prekaziť jedine nabitý diár.

Zdroj: Women´s Health 

Obrázok som si požičala z blogu Nike Running. Majú neuveriteľne motivujúce kampane! Stačí jeden pohľad a človek chce BEŽAŤ (samozrejme, štýlovo nahodený).

pondelok 30. augusta 2010

Nájsť rovnováhu.

 K tejto myšlienke ma priviedol romantický film. Taký, v ktorom sa objavila otrepaná otázka o zmysle života. Taká otrepaná, že som sa nad ňou doteraz nezamyslela. A chvíľu mi trvalo, kým som pochopila, že jediné, čo chcem dosiahnuť, je absolútna spokojnosť. Rovnováha.

Možno to znie naivne, ale všetkým ušľachtilým cieľom ako nové auto, sexi partner, vysnívaná dovolenka, hviezdna kariéra alebo život plný zábavy predchádza práve princíp hľadania rovnováhy.

Ten balans, ktorý má baletka v špičkách prstov, hľadá človek v každodennom živote. Rovnováha medzi prácou a oddychom, tréningom a regeneráciou, zábavou a povinnosťami z nás robí spokojných ľudí. Vyvážená strava a pohyb nám zasa dodávajú životnú energiu. A rovnováha emócií znamená šťastie.

Kde sa skrýva tajomstvo tej záhadnej rovnováhy? Ženské magazíny by určite našli niekoľko zaručených receptov: pleťovú masku z bobulí acai, kurzy powerjogy alebo thajskú masáž. Doktori by zasa nekompromisne nariadili diétu. A mama by nám odporučila, poriadne sa nad sebou zamyslieť. Nanešťastie (alebo vďaka bohu?), nikto nemá recept na našu vlastnú rovnováhu.

Je niekde vo vnútri.

Aj ja sa snažím zorientovať v spleti protichodných informácií a odporúčaní o tom, čo je v živote správne a čo nie, čo robiť, čo nosiť, čo nejesť, aj v spleti mätúcich vysvetlení všetkých tých protichodných správ. A niekedy si hovorím, že ľudia by mali niekedy konečne začať počúvať svoje telo. Začínam sama sebou a držím place všetkým, ktorí sa snažia tiež. A zažívajú svoje víťazstvá (aj prehry). Aj o tých je BalaceBlog.

Mimochodom. Na obrázku je kanadská baletka Karen Kain v roku 1980. Našla som ju len náhodou. Krásna, však?