Stránky

sobota 8. januára 2011

Go organic! Ale ako? (časť druhá)

Ako dostať organické potraviny do nášho života a nezblázniť sa z toho:

  1. Zjesť jablko je takmer vždy lepšie, ako nezjesť jablko, lebo nebolo vypestované bio. Alebo radšej namiesto jablka plného vlákniny siahate po „instantnom zdraví“ v tabletkách? Aj to je riešenie.
  2. V prvom rade treba zvládnuť princípy vyváženej stravy, dostať na svoj tanier ideálne množstvo bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov a minerálov a držať pod kontrolou svoju hmotnosť aj pomocou pravidelného pohybu. Až potom hľadať bio-riešenia.
  3. Riaďme sa pohľadom a intuíciou – nikto predsa neverí gigantickej navonok bezchybnej rajčine, ktorú vidí v supermarkete uprostred mrazivého decembra.
  4.  Kupovať biopotraviny je vhodné, ak na to skutočne máme peniaze, čas a predajňu či biofarmu v blízkom okolí. Podporíme tak lokálnu ekonomiku aj svoje zdravie a časom pomôžeme znížiť vysoké ceny týchto potravín.
  5. Treba aj naďalej upozorňovať na hriechy a tragické chyby potravinárskeho priemyslu. Nie všetky firmy na trhu však patria do jedného vreca. Existujú aj také, ktoré prinášajú zodpovedné a zdravé produkty a nesľubujú viac, ako môžu ponúknuť (Ktoré sú to, na to sa určite pozriem, sľubujem).
  6. Do ktorých biopotravín sa teda oplatí investovať? Určite sú to vajíčka, mlieko a mäso. Paradoxne, v prípade ovocia je to podľa minuloročnej štúdie skôr v prospech klasicky dopestovaných potravín a bio tu nemá žiadne výhody.

A tak mi z toho vychádza, že pán Kluger vo svojom článku napokon aj v prípade otázky Bio, či nebio? dospel k našej starej známej rovnováhe. Vyvážiť svoje finančné a časové možnosti a „ísť bio“ tam, kde sa dá. A hlavne, najprv zvládnuť svoje stravovacie návyky, až potom sa vrhnúť na najbližšiu biofarmu.

Našťastie, veľa z nás má ešte babičku, ktorá miluje svoju záhradu. Ja mám a teraz si to cením, pretože presne viem, čo jem. A hlavne to chutí na neporovnanie s tým, čo dostanem v supermarkete!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára